Új ügykörök a főváros új, erzsébetvárosi kormányablakában is

Átadták a főváros tizenhetedik kormányablakát Erzsébetvárosban. A különleges belsőépítészeti kialakítású, jó közlekedési kapcsolatokkal rendelkező integrált ügyfélszolgálatban jövőre számos ügyet az eddiginél olcsóbban vagy ingyen intézhetnek az állampolgárok, ráadásul az ország többi kormányablakához hasonlóan rövidesen 500 fölé nő az elintézhető ügyek száma – jelentette be az átadón dr. Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár.

A VII. kerületi Polgármesteri Hivatal épületében, a Blaha Lujza tér közvetlen közelében nyílt meg Budapest Főváros Kormányhivatalának erzsébetvárosi kormányablaka, ahol 17 ablakban várják az ügyfeleket, akik számára az impozáns kialakítású, üvegtetővel fedett belső udvarból kialakított ügyféltér teszi különlegessé a gyors és hatékony ügyintézést. A főváros 17. kormányablakát dr. Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, dr. György István, Budapest főváros kormánymegbízottja, Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere, dr. Vető Marietta alpolgármester és dr. Pók Tiborné, a kormányhivatal VII. Kerületi Hivatalának vezetője adták át.

Dr. Kovács Zoltán államtitkár beszédében hangsúlyozta, a kormányablakokban intézhető ügytípusok száma 423, amely december 9-től jóval meghaladja majd az ötszázat, 2016-ban pedig ezer fölé nő majd az egy helyszínen intézhető ügyek száma. Bejelentette, hogy az Országgyűlésben kedden fogadták el az állami rezsicsökkentésről szóló döntést, amelynek köszönhetően több igazgatási szolgáltatási díjat és illetéket eltöröltek, illetve csökkentettek, ezáltal jövőre mintegy 10 milliárd forinttal többet hagy a kormány az állampolgároknál. Például 2500-ról 500 forintra csökken a három vagy többgyerekes családok számára az útlevél kiváltása, de ingyenes lesz az erkölcsi bizonyítvány, az elveszett igazolványok pótlása, számos cégirat vagy az adóhatósági igazolás igénylése is. Mint mondta, a hatékony, gyors és egyszerű ügyintézés, a kevesebb bürokrácia az ország versenyképessége szempontjából is fontos.

Dr. Kovács Zoltán arról is beszélt, hogy az Orbán-kormány 2010-től szemléletváltást vezetett be a közigazgatásban annak érdekében, hogy az állampolgárok bizalmát visszanyerjék az államigazgatási ügyintézés iránt. A kormányablakok megnyitása és a jogszabályi változások is ezt a célt szolgálják, hogy ne félelemmel és szorongással üljenek le az ügyintézőkkel szemben, hanem tudják, hogy egy emberközpontú ügyfélszolgálatba lépnek be, ami értük, az emberekért működik, és ahol egy helyen, gyorsan és egyszerűen elintézhetik ügyeiket ahelyett, hogy hivatalról hivatalra kellene járniuk.

– A szép környezetnél is fontosabb, hogy az itt dolgozók nap mint nap mosolyogva és tudásuk legjavát nyújtva fogadják az ide betérő ügyfeleket, a legfontosabb számunkra pedig az, hogy ügyeiket elintéző állampolgárok elégedetten távozzanak – mondta dr. György István. Budapest kormánymegbízottja arról is szólt, hogy a fővárosban a következő hónapokban harmincra nő a kormányablakok száma, és ezen túl az állampolgárok igényeinek megfelelően a Nyugati és a Keleti pályaudvarokon is nyílik majd ilyen ügyfélszolgálat. Mint mondta, a Budapesti kormányablakokban fennállásuk óta több mint egymillió ügyfél járt. Szólt a közszolgálati életpályamodellről is, amellyel többek között a kormányablakokban dolgozó ügyintézőknek biztosít a kormány illetményemelést jövő év júliusától.

Példaértékűnek nevezte a kormányhivatal és az önkormányzat kapcsolatát dr. Vető Marietta, Erzsébetváros alpolgármestere. – Ahol tudjuk, segítjük egymás munkáját, amire szükség is van, hiszen az élethelyzetek nem hatáskörök szerint alakulnak, sokszor komplex látásmódot, valódi együttgondolkodást kívánnak – fogalmazott, s elmondta, a kerületi polgárok itt rengeteg ügyet elintézhetnek majd: az okmányirodai ügytípusok mellett például a gyermekek után járó egyes juttatásokkal, az öregségi nyugdíjjal kapcsolatos ügyintézést, vagy éppen az állampolgársági eljárást is itt végezhetik az erzsébetvárosiak.

Forrás: kormányhivatal.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

19 − 12 =

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to credit repair, web design st louis and std testing